dimecres, 7 de setembre del 2022

Les municipals d’Arenys, molt a prop

Les eleccions municipals del maig del 2023 tenen molts números de suposar un retorn a la normalitat en el nombre de candidatures que competiran pels 17 regidors en joc. Després que el 2015 es batés el rècord arenyenc de llistes en unes municipals (10 en total) i que el 2019 el nombre encara fos probablement excessiu per les possibilitats de la nostra vila (fins a 8 paperetes), tot fa pensar que el 2023 hi concorreran només sis opcions electorals: JxA, ERC, CUP, PSC-PSOE, AeC i PP. Un panorama molt similar al dels anys 90, excepte per la presència de la CUP i la mutació del nom en algunes candidatures tradicionals.

La fotografia que tenim a vuit mesos de les eleccions locals ens suggereix que hi ha tres esglaons pel que fa a la força dels contendents. Hi ha una primera lliga on Junts per Arenys té a prop el retorn al govern però Esquerra Republicana encara pot esgotar les seves opcions per a impedir-ho, una segona competició on la CUP i el PSC volen mantenir la seva condició de forces mitjanes i augmentar els dos regidors que tenen actualment i, finalment, un tercer nivell on Arenys en Comú i el PP pretenen superar amb escreix el 5% dels vots i, si es pot, esgarrapar un eventual segon regidor.

Què passarà aquest 2023? És, evidentment, una autèntica incògnita. Però, a la vegada, tenim pistes molt valuoses que ens delimiten els escenaris possibles. En primer lloc, el fet que el nombre de llistes acabés sent més racional i reduït que els anys 2015 i 2019 garantiria, excepte en cas de miracle, que les sis opcions entressin totes a l’Ajuntament. Fins i tot en el cas del PP, actualment sense representació, que després del daltabaix del 2019 ara es beneficiaria de la desaparició generalitzada de Ciutadans i l’absència d’un nucli local de Vox. Aquesta situació faria més difícil, per bé que no impossible, una majoria alternativa a la llista que encapçala Estanis Fors. En segon lloc, si fem un exercici de memòria històrica podem veure que des del final del franquisme mai hi ha hagut una majoria absoluta al nostre poble (veure gràfic).

S’hi van quedar a un regidor la CiU de les primeres eleccions (1979), el PSC d’Ignasi Moreno (1991) i la CiU liderada per Miquel Rubirola (1995 i 2003). A més, amb sis llistes que ho tenen tot per entrar i el creixement d’Esquerra Republicana els últims anys, no és plausible pensar que un partit concentrarà entre el 40% i el 50% dels vots que requeriria una majoria absoluta, fixada en 9 regidors. Per tant, probablement hi haurà pactes (més explícits o implícits segons l’interès del soci gran) a dues o tres bandes en un nou escenari on la CUP té molts incentius per tornar a ser força d’oposició. Per últim, una tercera pista ens la dona la situació política a nivell supralocal, en termes generals bastant estabilitzada i que no és dramàtica en el cas de cap de les sis forces polítiques que ja han confirmat que es presenten a les municipals d’Arenys de Mar. Per tant, el factor netament local pot ser el que decanti definitivament els resultats que marcaran el final de quatre anys caracteritzats per fortes dificultats, algunes de les quals inesperades.

Certament, la legislatura 2019-2023 no ha estat fàcil sinó que ha hagut de sobreviure a adversitats com els efectes del temporal Gloria, l’esclat del coronavirus, confinaments i rebrots o tensions i ruptura final al si del govern local. D’aquí a poc més de mig any, els arenyencs podran dipositar el seu vot a l’urna en funció de com avaluïn la gestió d’aquestes i altres situacions per part dels seus legítims representants. I amb el vot popular, sumat als possibles pactes posteriors, acabarem sabent si el futur màxim responsable del govern municipal ha de ser l’incombustible Estanis Fors o bé la resilient Annabel Moreno, primera alcaldessa de la història del poble. Fins i tot, hi hauria l’opció que la vara i la batllia caiguessin en mans d’un altre candidat, per bé que sembla molt complicat que això succeeixi. Amb tot, el dia 28 de maig al vespre, a través del sondeig de Ràdio Arenys, tindrem una aproximació amb precisió quasi quirúrgica dels resultats. I el final de l’escrutini oficial ens oferirà les xifres exactes i definitives que començaran a marcar el futur immediat de la nostra vila.

Cap comentari :

Publica un comentari a l'entrada