dimecres, 20 d’octubre del 2021

Com aprovar l’ACTIC? Consells i recursos útils!

Els certificats ACTIC, i entre ells el 2 (o de nivell mitjà), són cada cop més imprescindibles entre els funcionaris i aquelles persones que volen ingressar a la funció pública. A més, tímidament van traient el cap al món de l’empresa privada. Per això, molta gent té pensat presentar-s’hi i busca una informació que no sempre Internet ofereix de manera agrupada i amb total independència d’interessos. Per aquesta raó, comparteixo vuit consells útils a través de preguntes i respostes directes que poden ajudar-te a superar la prova de l’ACTIC (sobretot del nivell mitjà, però no exclusivament) i acreditar un domini satisfactori de les tecnologies de la informació i de la comunicació o TIC:

1) Quin material cal per a preparar l’ACTIC 2 (mitjà)?

El material essencial i veritablement clau el trobaràs en els dos únics llibres (temari i qüestionaris) de referència sobre la prova, de l’editorial Altaria, que fins ara no té cap competidor. Comprar-te el llibre del temari et pot ser molt útil, fins i tot si tens apunts de confiança. En canvi, el llibre que inclou tests i solucionaris per a practicar és preferible agafar-lo en una biblioteca pública perquè requereix menys dedicació de temps. Aquest segon llibre és una eina imprescindible per a segellar els coneixements teòrics i interioritzar la dinàmica i característiques de la prova oficial. Si el reserves a la biblioteca, pensa que són exemplars que tenen molta demanda. Intenta sol·licitar-lo amb previsió i tingues present que no el podràs tenir més de 30 dies a causa de les reserves posteriors.

2) N’hi ha prou amb els dos llibres anteriors?  

Si no ets informàtic o no tens un coneixement ofimàtic potent, hauràs de preparar mínimament la prova. Als llibres oficials ja comentats, és recomanable sumar-hi la visualització de vídeos tutorials sobre les qüestions que et generin més dubtes. A més, faràs bé de preguntar a les persones que coneguis i que ja han fet la prova perquè t’informin bé sobre les dificultats que van trobar-se. I et pot ser molt profitós actualitzar la informació del llibre o dels apunts d’acord amb els canvis que detectis que s’han registrat els últims anys en àmbits com, per exemple, les tecnologies sense fils, aspectes legals, el programari o la popularitat i vigència dels dispositius o els formats. Tingues les antenes i els ulls alerta durant la preparació. I pensa que el 2022 el temari podria ser actualitzat.

3) Els cursos presencials i online són una eina útil?

Un elevat percentatge d’aspirants no necessita fer cap formació guiada com a alumne per a aprovar l’ACTIC mitjà. Si consideres que et cal, pots buscar l’empenta que et donaran els cursos oferts per les institucions, pots recórrer a acadèmies presencials i tens l’opció de la preparació en línia. Si vols fer-ho a través d’Internet, l’eina de més qualitat és el portal Preparació acTIC, l’únic explícitament recomanat des de la Generalitat de Catalunya.

4) Quina diferència hi ha entre l’ACTIC bàsic i el mitjà (o l’avançat)?

Si l’obtens pensant en el món privat, l’ACTIC 1 (nivell bàsic) és directament contraproduent pel modest nivell de competència que acredita. De cara a l’administració, la seva obtenció té més sentit, especialment en casos concrets: persones que volen puntuar a les borses, docents que volen acreditar una competència digital bàsica, opositors, etc. L’ACTIC 2 (mitjà) és més exigent i també resulta útil com a mèrit (i, a vegades, requisit o eximent). I si apuntes cap a l‘ACTIC 3 (avançat), has de saber que és una exigent especialització on només s’hi pot presentar qui ja hagi aprovat el nivell mitjà. Pel que fa a l’examen, el nivell bàsic té menys preguntes i inclou també menys temes a estudiar que el mitjà.

5) L’examen es prepara en funció del paquet ofimàtic de Microsoft?

Amb la petita excepció d’una competència (dedicada a la informació gràfica, el so i la imatge), la part més pràctica i menys teòrica de l’examen es pot preparar a través del paquet d’OpenOffice.org i del de Microsoft. De fet, les temudes preguntes de simulació (que poden rondar el 10% del total de qüestions) es duen a terme a través d’animacions creades pels responsables de l’ACTIC, que recreen amb èxit un programa híbrid inspirat en tots dos paquets alhora. Per tant, et pots familiaritzar amb els dos o amb un d’ells, si bé val la pena no deixar l’OpenOffice de banda. En qualsevol cas, per a aprovar l’examen el més important és entendre conceptualment què podem fer amb els programes, identificar-ne les icones clau i saber quines són les maneres lògiques de procedir segons el que se’ns demana, al marge del paquet ofimàtic i la seva versió concreta que utilitzis al teu ordinador.

6) Com responc les preguntes el dia de l’examen?

D’entrada, mira’t abans la guia oficial de la prova. En segon lloc, l’experiència de molts aspirants demostra que, freqüentment, la millor estratègia és fer una primera ronda de respostes sense confirmar-les i una de segona i definitiva per a poder revisar-ho i confirmar-ho tot. Tant les preguntes contestades i confirmades com les contestades sense confirmar et puntuaran quan finalitzi el temps. La diferència és que, un cop confirmada una resposta, ja no tens la possibilitat de rellegir-la i modificar-la. Valora què et convé més de cara a gestionar bé el temps.

7) És una prova difícil?

Com sempre, aquesta és una qüestió relativa perquè depèn del nivell inicial que tinguis així com de la teva necessitat de preparar la prova i aconseguir la qualificació ”Apte”. Per a la teva tranquil·litat: no té, ni de lluny, el nivell d’exigència que pot tenir un certificat mitjà o avançat d’un idioma. La durada màxima de la prova és moderada (100 minuts), la dificultat és raonable, no hi ha convocatòries específiques i es pot fer des del centre col·laborador que tu escullis. Pensa, això sí, que per a aprovar cal un 70% de la puntuació màxima i no el 50% habitual.

8) On es pot fer l’examen?

En qualsevol dels centres autoritzats (consulta els enllaços de sota) escampats  per la nostra geografia. És recomanable escollir una hora i un lloc que creguis que et facilitaran examinar-te sense gaire soroll i interferències.

 

Enllaços d’interès:

Web oficial de l’ACTIC

XTEC: Material formatiu ACTIC

Tests (Daypo)

On es pot fer l’examen?

Guia de la prova (oficial)

Cursos online Preparacioactic.cat

Vídeos COMPETIC (Xavier Àgueda)

Com són les preguntes? (actic.online)

Descarregar paquet OpenOffice

Descarregar Audicity (edició so)

Descarregar GIMP (edició imatge)

1 comentari :