dijous, 17 de maig del 2012

Cronologia de la guerra civil espanyola: 1936-1939

L’arenyenc Joan Aymerich, de 93 anys, és una persona a la qual la guerra civil li va deixar una empremta important. Per la seva condició d’excombatent (primer a les files republicanes i, més endavant, entre els requetès), però també de persona intel·lectualment curiosa. A diferència dels que han optat per oblidar la seva participació en aquella guerra i no han volgut esbrinar les causes, naturalesa i conseqüències d’un xoc bèl·lic que va ser el preludi de la II Guerra Mundial, Aymerich no ha volgut enterrar els seus records sinó intentar comprendre un enfrontament que va viure en primera persona. És així com, a base de lectures, ha arribat a tenir un gran coneixement  del context internacional entre els anys 1936 i 1939 i d’un gran nombre d’episodis d’una guerra considerada per molts experts com la primera contesa bèl·lica netament ideològica.
Que ha destinat moltes hores a la lectura sobre l’enfrontament producte de la insurrecció militar del 1936, és un fet que prova el seu últim llibre: “Cronologia de la guerra civil espanyola: 1936-1939”. És un treball de síntesi, seriós i sense gaires incursions en el terreny de l’opinió. Que la persona que ha escrit el llibre no s’ha començat a informar fa quatre dies sinó que fa temps que va decidir fer una immersió en l’estudi de la guerra civil espanyola, ho demostra, per exemple, l’ús del terme camisa vieja per referir-se als falangistes que ho eren ja abans del 18 de juliol, la contraposició entre l’aprovació del Decret d’Unificació en el camp sublevat i els immediatament posteriors Fets de Maig en el republicà o la denominació de “nacionalista” per al bàndol franquista. Al llibre tampoc hi falta l’esment a episodis com la mort en circumstàncies no del tot aclarides del general Sanjurjo a Portugal, el fracàs de l’aixecament dels militars a Barcelona, els jocs i equilibris de poder entre anarquistes i esquerra institucional a Catalunya, el poc exitós pacte de Santoña o l’agonia republicana al port d’Alacant. Entre molts d’altres, és clar.
En aquest llibre, Aymerich amb prou feines parla de les seves vicissituds al front. És lògic, però, que no s’hagi erigit en protagonista, perquè l’objectiu del llibre és fer una cronologia breu i entenedora (també consistent) del període 1931-1939, sobretot dels tres darrers anys. Una visió més personal i directa del conflicte del 36 ja l’ofereix al seu llibre “Els meus records” (2005). El treball “Cronologia de la guerra civil espanyola: 1936-1939” es pot comprar en diferents establiments arenyencs. És un llibre àgil i fàcil de llegir (124 pàgines). La recaptació es destinarà íntegrament a Càritas d’Arenys de Mar.

2 comentaris :

  1. Hola Pau Roig, no he trobat com poder-me fer seguidor del teu blog.

    T'animo a fer-te'n del meu, també hi trobaràs alguna picellada de crítica político social.
    http://pauroig.wordpress.com/

    Salutacions

    Pau Roig

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola homònim, gràcies pel missatge.

      Ara miro això dels seguidors, sinó sempre et queda l'opció de guardar-te l'adreça com a favorita. Jo també aniré seguint el teu blog de fotografia.

      Salutacions.

      Elimina